Do pojemnika z herbatą dodaj jeden aromatyczny składnik. Efekt niczym z najlepszej herbaciarni

Dodano:
Herbata waniliowa Źródło: bugra tombak
Aromatyzowaną herbatę można zrobić samodzielnie i nie trzeba tu żadnych umiejętności. Wystarczy włożyć do herbacianego suszu jeden składnik.

Czarna herbata waniliowa to napój wyjątkowy: ma głęboki smak, a goryczka herbaty idealnie komponuje się ze słodyczą prawdziwej wanilii. Herbaty waniliowe można kupić w dobrych herbaciarniach, można też dostać takie herbaty w torebkach, jednak własnoręcznie przygotowana herbata z wanilią nie ma sobie równych. To idealny napój do czegoś słodkiego.

Jak zrobić herbatę z wanilią?

Najprostszy sposób to dodać laski wanilii do pojemnika z herbatą. Już po kilku dniach, w szczelnym pojemniku susz nabierze niezwykłego aromatu. Warto tu postawić na dobre składniki: dobrą, czarną herbatę (ale może być także zielona, jeśli taką preferujesz) i dobrej jakości wanilię. Laski wanilii można pociąć na mniejsze (2-3 części) kawałki.

Gotowana herbata wanilią

Herbatę można również aromatyzować gotując przez kilka minut napar z dodatkiem laski wanilii. Gotowanie herbaty z przyprawami to sposób, który preferują m.in. mieszkańcy Indii. Mocną herbatę waniliową można posłodzić i zabielić pełnotłustym mlekiem. Taki napój stawia na nogi i jest doskonały na chłodne dni.

Herbata waniliowa z dzbanka

Laskę wanilii można również dorzucić do dzbanka z gorącą, zaparzoną herbatą. Aromat również będzie przyjemny, choć delikatniejszy. Do dzbanka oprócz wanilii można dodać także inne przysmaki i stworzyć własną kompozycję aromatów. Mogą to być np. plasterki pomarańczy, kawałki skórki limonki, truskawki lub wiśnie (mogą być mrożone) albo kawałek kory cynamonu.

Herbatę można także zaparzyć z wanilią. Wówczas można do suszu dodać aromatyczne ziarenka, zalać gorącą wodą i parzyć jak zawsze.

Herbata z cukrem waniliowym

Jeśli słodzisz herbatę, możesz również przygotować domowy cukier waniliowy, który przyda się również do aromatyzowania deserów. Aby go zrobić, wystarczy pociętą laskę wanilii włożyć do pojemnika z cukrem. Kryształki już po kilku dniach nabiorą charakterystycznego aromatu.


Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...